Bakan Tüfenkci makamındaki kabulde: “Türkiye ve İtalya Akdeniz Havzası’nda ortak çıkarları bulunan ve ortak tarihi değerleri paylaşan iki ülkedir. Aynı zamanda da iki bölgesel güçtür. İki ülke arasında 160 yıllık diplomatik ilişkilerimiz mevcuttur. Aynı coğrafyada bulunan ülkelerimiz Balkanlar, Akdeniz ve Kafkasya’da istikrarın ve barışın sağlanması için çalışmaktadırlar. ” dedi.
“İtalya ülkemizin en önemli ticaret ortağıdır.”
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında bir önceki yıla göre % 9,3 oranında azaldığını ve bundan duydukları üzüntüyü dile getiren Bakan Tüfenkci, “Ticaretimizin düşmesini değil artmasını arzuluyoruz, İtalya Ülkemizin en önemli ticaret ortağıdır.” diye konuştu.
“Türkiye ve Türkler AB’nin her zaman güçlü bir parçası olmuştur.”
AB’ye üyelik sürecinde İtalya’nın verdiği destekten memnuniyet duyduklarını belirten Bakan Tüfenkci, “Türkiye ve Türkler AB’nin her zaman güçlü bir parçası olmuştur.” dedi.
Uluslararası ticaret akışının sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi, üreticiden tüketiciye uzanan arz zinciri güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla çok taraflı platformlarda her türlü işbirliğine açık olduklarını belirten ve İtalya ile Türkiye arasında var olan işbirliği, çalışma ve projelere dikkat çeken Tüfenkci, “Bakanlığımız ile İtalyan Gümrük İdaresi arasında uzun yıllardır devam eden ikili ve bölgesel çalışmalarımızın da daha da artarak devam edeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo: “İtalya’nın Türkiye’ye AB yolunda verdiği destek sadece politik destek değildir.”
Büyükelçi Luigi Mattiolo ise, İtalya’nın Türkiye’ye AB yolunda verdiği desteğin sadece politik destek olmadığını somut adımlar atıldığını belirterek, Gümrük Birliği’nin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşündüklerini kaydetti.
Mattiolo: “AB ile görüşmelerin tekrar başlatılması ve para politikaları konusunda 17. faslın yeniden açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.”
Büyükelçi Mattiolo ayrıca, “İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durumu Türkiye de uygulanan normların AB standartlarına uyumu ile artış gösterdi. Bu konuda İtalya’nın tutumu Ankara’yı destekler niteliktedir. Yeni Gümrük Birliği’nin ve vize serbestisinin hem Türkiye hem de AB açısından olumlu olacağını düşünüyoruz.” dedi. AB ile görüşmelerin tekrar başlatılması ve para politikaları konusunda 17. faslın yeniden açılmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Büyükelçi, yıl içerisinde farklı fasılların açılmasını da desteklediklerini söyledi.
Üniversite yıllarında kendisinin de Gümrükte çalıştığını bu nedenle bu alana ayrıca ilgi duyduğunu kaydeden Mattiolo, “Gümrük ve Muhafaza Genel Müdürlüğü ile İtalya Mali Muhafaza Genel Müdürlüğü arasında ikili bir görüşme yapılması taraftarıyız. Böylece iki ülke arasındaki işbirliği daha da gelişecektir. Gümrükler ticari mevzuatın gerçekleştirildiği alanlardır. Ticari akışları hızlandırmak, kolaylaştırmak ya da zorlaştırmak ve karmaşıklaştırmak için daha iyi bir yer olamaz.” dedi.
Kaynak/Bülten/Gümrük ve Ticaret Bakanlığı