Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr.Kemal Şener, ”Kanser Korunulabilir Bir Hastalıktır”
Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.
Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir.
Kanser Korunulabilir Bir Hastalıktır
Doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.
Tütün kullanımı ve obezite en önemli kanser etkenleri arasında yer almaktadır. Müdürlüğümüzce bu sebeple, tütün kullanımının önlenmesi ve obezite ile mücadele çalışmalarına önem verilmektedir.
“Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezimiz (KETEM) bünyesinde; meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir.
Vatandaşımızın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmesi için Beydağı Devlet Hastanesi yerleşkesinde Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezimizde (KETEM);
• Meme Kanseri (40-69 yaş kadınlara 2 yılda bir kere),
• Serviks Kanseri (30-65 yaş kadınlara 5 yılda bir kere),
• Bağırsak Kanseri (50-70 yaş kadınlara ve erkeklere 2 yılda bir kere)
taramalarıücretsiz olarak yapılmaktadır.
Toplum Sağlığı Merkezlerimiz de ise yalnızca smear ve gaytada gizli kan testi yapılmaktadır.
Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için, ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle, meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiştir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri de ilave edilmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın gaitada gizli kan testi ile taranmaktadır.
Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkânları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir.
Ülkemizde kanserle olan mücadele bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik güç yanında halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir.
Biz farkındayız, kanseri yeneceğiz…